Zon activiteit
Zonactiviteit
APOD
APOD
Maanfase
Maanfase

Rond 10:00 uur begonnen de eerste deelnemers binnen te druppelen, om klokslag 11:00 uur werd de bijeenkomst gestart door de dagvoorzitter Roelof Mink.

De eerste spreker was Harrie Rutten die een interessant verhaal vertelde over oculairen. Na Harrie was het de beurt aan Herman ten Haaf, Herman vertelde over de DAST, de Dutch Amateur Solar Telescope. De DAST is een initiatief om een zonnetelescoop te bouwen en is een ambitieus project, de DAST moet de meest geavanceerde zonnekijker van Nederland worden, van, voor en door amateurs.

knvws-voorjaarsbijeenkomst-2012-lunchNa het praatje van Herman was het pauze en kon er onder genot van soep en diverse broodjes worden bijgepraat en de diverse spullen die sponsor Folux meegebracht had bekeken worden.

 

 

 

 


uitreiking-van-woerden-prijsNa de pauze was het tijd om de de H. van Woerden-prijs uit te reiken.
Dit is een aanmoedigingsprijs die uitgereikt wordt aan jonge amateurs, jonger dan 25 jaar, die verbonden zijn aan de KNVWS en verstand van zaken over en inzicht in de weer- en/of sterrenkunde hebben getoond.

Dit jaar is de gelukkige winnaar: Twan Bekkers. Twan is 14 jaar en vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in en bezig met de sterrenkunde. De H. van Woerden-prijs bestaat uit een oorkonde en bijbehorend geldbedrag.

Na uitreiking van de oorkonde gaf Twan een presentatie over zijn bezigheden.Vervolgens was het de beurt aan Ton van Dam die een lezing hield over het maken van een systeem waarin staat wanneer welk object of sterrenbeeld waar te vinden is aan de nachtelijke sterrenhemel.

jaap-teuleHarrie Rutten vertelde daarna over een door hem waargenomen dubbele planetoïdebedekking door de planetoïde 44 Nysa. In tegenstelling tot wat normaal het geval is, dat een ster plotseling verdwijnt om enkele seconden later weer even zo plotseling tevoorschijn te komen, was bij deze waarneming de wederverschijning getrapt.

Om 14:50 was het pauze.

Na de pauze werd er buiten op de stoep van de Weideblik een groepsfoto gemaakt, daarna liet Jaap Teule ons zijn bezigheden met de Maan en planeten zien.

Wilco Boerman liet zien hoe je een time-lapse filmpje kan maken door gebruik te maken van Windows Movie-maker. Daarbij gebruikt hij diverse handige actions in Adobe Photoshop. Wilco heeft de actions en een stap voor stap handleiding voor geinteresseerden beschikbaar gesteld.

De eclips van 17 april 1912 was het onderwerp van de lezing van Henk Bril. Henk besteedde vooral aandacht aan hoe men destijds deze eclips beleefd zou kunnen hebben. Hij is op zoek gegaan naar de locatie(s) waar diverse waarnemingen gedaan zijn en liet een aantal geluidsfragmenten horen.


Om 17:00 uur werd de bijeenkomst afgesloten en kunnen we terugkijken op een interessante en gezellige bijeenkomst.

Kijk hier voor meer foto's van de bijeenkomst.